bilgi@izniktso.org.tr - info@izniktso.org.tr

BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
Anonim Şirket Tasfiyeye Giriş İşlemi
Buradasınız: Anasayfa / Anonim Şirket Tasfiyeye Giriş İşlemi
Anonim Şirket Tasfiyeye Giriş İşlemi

MERSİS’ten başvuru yapılarak talep numarası alınmalı ve gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapılmalıdır.

1-) Dilekçe

  • Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, ekindeki evrak dökümünü içermelidir.

2-) Genel kurul kararı (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 86/1-a).

  • Genel kurul karar ve müzakere defterinden noter onaylı bir suret.

3-) Hazirun cetvelinin aslı (Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik m. 16/3, 29/1).

  • Esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketler hariç olmak üzere tek pay sahipli şirketlerde, başkanlık oluşturulması ile genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin hazırlanması zorunlu değildir (Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik m. 14/2).

4-) Bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu olan toplantılarda Bakanlık temsilcisi atama yazısının aslı (Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik m. 32).

  • Şirketin tabi olduğu mevzuat gereğince, genel kurulda şirketin sona ermesi kararının alınabilmesi için Bakanlık veya diğer resmi kurumların izni gerekli olan şirketlerde, buna ilişkin izin yazısının bir örneğinin ibraz edilmesi gerekmektedir (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 86/1-d).​
  • Buna göre, bankaların (5411 Sayılı Bankacılık Kanunu m. 20), finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketlerinin (6361 Sayılı Kanun m. 12) ve sigorta ve reasürans şirketlerinin (5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu m. 10) vb. mevzuatı gereğince tasfiyesi Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine tabi şirketlerin, tasfiyeye giriş işlemleri için anılan izin yazısı ibraz edilmelidir.

5-) Tasfiye memurlarının TTK m. 40 uyarınca düzenlenmiş imza beyannameleri (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 86/1-c).

DİKKAT: Temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır (TTK m. 536/4).

6-) Tasfiye memurlarının yönetim kurulu veya ortaklar dışından seçilmesi halinde dışarıdan atanan memurların görevi kabul ettiklerine ilişkin imzalı belge (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 86/1-ç).

7-) Tasfiyeye girişin tescili sonrasında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde alacaklılara çağrıya ait ilanın yapılması gereklidir (TTK m. 541 - Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 86/2-c). Aksi takdirde tasfiye süresinin uzaması söz konusu olmaktadır. İlan formları, şirket kaşesi ve tasfiye memurunun imzası ile ilana verilmelidir.

Odamız hakkında bilgi almak için