Anonim Şirket Tek Pay Sahipliği Bildirim İşlemi
Buradasınız: Anasayfa / Anonim Şirket Tek Pay Sahipliği Bildirim İşlemi
Anonim Şirket Tek Pay Sahipliği Bildirim İşlemi

Birden çok pay sahibi tarafından kurulan şirketin pay sahibi sayısı sonradan bire düşerse durum, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren yedi gün içinde yönetim kuruluna yazıyla bildirilir. Yönetim kurulu, bildirimin alınması tarihinden itibaren yedi gün içinde, şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğunu, bu tek pay sahibinin adı ve soyadını veya unvanını, kimlik numarasını, yerleşim yerini veya merkezini ve vatandaşlığını tescil ettirmekle yükümlüdür (TTK m. 338/2 - Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 85/1).

MERSİS’ten başvuru yapılarak talep numarası alınmalı ve gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapılmalıdır.

2-) Yönetim Kurulu Kararı (noter onaylı 1 nüsha)

• Yönetim kurulu karar defterinden noter onaylı bir suret.
  • Kararda; şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğu, tek pay sahibinin adı-soyadı /unvanı, yerleşim yeri / merkezi, vatandaşlığı, kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi kimlik numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmelidir.
  • Tek pay sahibi tüzel kişi Türk uyruklu fakat merkezi İstanbul dışında ise tüzel kişi ortağın kayıtlı bulunduğu  Ticaret Sicili Müdürlüğü ve ticaret sicil numarası  /  vergi kimlik numarası ile MERSİS numarası kararda belirtilmelidir.

3-) Tek pay sahibinin yabancı uyruklu gerçek kişi olması hâlinde, Türkçe tercümesi noter onaylı pasaport sureti.

4-) Tek pay sahibinin yabancı uyruklu tüzel kişi olması hâlinde, tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge.

• Bu belgenin, şirketin tabii bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş ve noter onaylı Türkçe çevirisinin de yaptırılmış olması gerekir (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 32/2).

5-) Pay defterinin ilgili sayfasının noter onaylı bir suretinin de Müdürlüğümüze ibraz edilmesi gerekmektedir.

DİKKAT: Pay sahibi sayısı bire düşen anonim şirketin, yönetim kurulu üye sayısında değişiklik yapılmak istenilmesi hâlinde, esas sözleşmenin yönetim kuruluna ilişkin maddesinin tadil edilerek yönetim kurulu seçimi yapılması gerekmektedir.